Wanneer je nadenkt over de indeling van de tuin en planten uitkiest die je het mooist vindt, kun je ook rekening houden met de natuur om je heen. Dan tuinier je ‘ecologisch’. Ik zal je kort uitleggen wat dat inhoudt.
De juiste plant op de juiste plek Zet een plant op de plek waar het van nature voorkomt. Kijk om je heen en verdiep je in de planten die van oorsprong in jouw omgeving groeien. Planten van hier zijn goed herkenbaar voor onze insecten, ze leven immers al eeuwen samen. Zo zijn er wilde bijen die alleen maar van een specifieke plant eten of eitjes op leggen. Je kunt bijen en vlinders dus enorm helpen met jouw plantkeuze.
En daarnaast doen planten het beter op een bodem waar ze thuis horen. Woon je bijvoorbeeld op kleigrond, kies dan planten die van klei houden, ze zijn daarvoor gemaakt. En let op de zonligging. Heel logisch, een plant die van schaduw houdt moet je niet in de
zon zetten en een zonminnende plant zal minder goed bloeien in de schaduw. Wanneer je hiermee rekening houdt zullen de planten het beter doen en hoef je niet extra te wateren. Heel fijn aangezien het weer steeds extremer wordt!
Zo min mogelijk verstoring Laat de bodem zoveel mogelijk met rust om het bodemleven niet te verstoren. Wormen, bacteriën, schimmels, nematoden en nog veel meer organismen zijn ondergronds hard aan het werk om jouw aarde lekker vruchtbaar te maken. Als je gaat spitten dan verstoor je de boel, niet doen dus! Wees ook niet zo rigoureus met snoeien. Uitgebloeide bloemen worden zaaddozen of bessen waar vogels van smullen. En als je maait doe dat dan gefaseerd zodat er nog wat bloeit en insecten de kans krijgen te schuilen en eitjes te leggen.
“Wormen, bacteriën, schimmels, nematoden en nog veel meer organismen zijn ondergronds hard aan het werk om jouw aarde lekker vruchtbaar te maken."
Denk aan hergebruik Gooi tuinafval op de composthoop, gebruik lokaal en natuurlijk materiaal in de tuin en vang regenwater op. We hebben de afgelopen zomers kunnen ervaren hoe hard we regenwater nodig hebben. Zorg dat dieren water kunnen drinken. Dit hoeft niet perse een vijver te zijn. Al is het een ingegraven cementkuip of een waterschaal op het gras, je zult zien dat het dieren aantrekt!
Biodiversiteit
Zorg voor verschillende soorten planten in je tuin. De kans is dan groter dat een insect een plant vindt waar het wat aan heeft. Denk aan je bijenboog: zorg dat er het hele jaar door planten en bomen bloeien, zodat de bij en andere insecten voedsel kunnen vinden. En vergeet de waardplanten niet. Dit zijn planten waar vlinders hun eitjes op leggen en waarvan rupsen eten. Zonder waardplanten geen vlinders! Een belangrijke waardplant is de brandnetel. Laat die lekker staan in dat rommelhoekje achterin de tuin.
"Denk aan de bijenboog: zorg dat er het hele jaar door planten en bomen bloeien, zodat de bij en andere insecten voedsel kunnen vinden."
Lekker rommelig is sowieso goed, egels en muizen kunnen schuilen in de bladeren die je laat liggen. Bovendien zorgen gevallen bladeren dat de bodem niet uitdroogt en slakken, pissebedden en wormen maken er weer lekkere aarde van.
Klinkt allemaal best logisch toch? Waar je mee kunt beginnen is het wippen van tegels. Minder tegels, meer groen. En plant een boom! In elke tuin past wel een boom :)
Comments